## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Mid Module Assessment Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Mid Module Assessment Task Answer Key

Question 1.

Fatima runs errands.

a. The clock to the right shows what time she leaves home. What time does she leave?

Answer:

Famita leaves at 2:07 pm.

Explanation:

In the above clock the hours hand on 2 and the minutes hand is on 7.So, the time is 2:07pm.

b. It takes Fatima 17 minutes to go from her home to the market. Use the number line below to show what time she gets to the market.

Answer:

Explanation:

Famita leaves at 2:07 pm

It takes Fatima 17 minutes to go from her home to the market,

Add 7 and 17

7+17=24

She gets to the market at 2:24pm.

c. The clock to the right shows what time Fatima leaves the market. What time does she leave the market?

Answer:

Fatima leaves the market at 2:53pm

Explanation:

In the above clock the hours hand is on 2 and the minutes hand is on 53.So, the time is 2:53pm.

d. How long does Fatima spend at the market?

Answer:

Explanation:

Fatima leaves the market at 2:53pm, She gets to the market at 2:24pm.

Subtract 24 from 53 to find the number of minutes fatima spends in the store.

Fatima is at the store for 29 minutes.

Question 2.

At the market, Fatima uses a scale to weigh a bag of almonds and a bag of raisins, shown below. What is the total weight of the almonds and raisins?

Answer:

We know from the above picture,

The weight of Almonds is 223 grams,

The weight of Raisins is 355 grams.

The total weight of the almonds and the raisins is 578 grams.

Question 3.

The amount of juice in 1 bottle is shown to the right. Fatima needs 18 liters for a party. Draw and label a tape diagram to find how many bottles of juice she should buy.

Answer:

Explanation:

The amount of juice in 1 bottle is shown to the right. Fatima needs 18 liters for a party

To find the bottles of juice she should buy divide

18/2=9

Fatima needs to buy 9 bottles of juice for the party.

Question 4.

Altogether, Fatima’s lettuce, broccoli, and peas weigh 968 grams. The total weight of her lettuce and broccoli is shown to the right. Write and solve a number sentence to find how much the peas weigh.

Answer:

Fatima’s lettuce, broccoli, and peas weigh 968 grams.

The total weight of her lettuce and broccoli is 744 grams.

To find the weight of peas subtract 744 from 968

Fatima’s Peas weighs 244 grams.

Question 5.

Fatima weighs a watermelon, shown to the right.

a. How much does the watermelon weigh?

Answer:

From the above picture we know that the weight of watermelon is 3 kg.

b. Leaving the store Fatima thinks, “Each bag of groceries seems as heavy as a watermelon!” Use Fatima’s idea about the weight of the watermelon to estimate the total weight of 7 bags.

Answer:

Each bag of groceries seems as heavy as a watermelon

Fatima’s idea about the weight of the watermelon to estimate the total weight of 7 bags

7 x 3 = 21 kg

Fatima estimates the bags weigh about 21 kg altogether.

c. The grocer helps carry about 9 kilograms. Fatima carries the rest. Estimate how many kilograms of groceries Fatima carries.

Answer:

The grocer helps carry about 9 kilograms,Fatima’s bags weigh about 21 kg altogether.

Fatima carries the rest

To find the weight Fatima carries subtract 9 from 21.

Fatima carries about 12 kg of groceries.

d. It takes Fatima 12 minutes to drive to the bank after she leaves the store and then 34 more minutes to drive home. How many minutes does Fatima drive after she leaves the store?

Answer:

It takes Fatima 12 minutes to drive to the bank, 34 more minutes to drive home.

To find the number of minutes famita drives after she leaves the store then

Add 12 and 34

12 minutes + 34 minutes= 46 minutes.

Fatima drives for 46 minutes after she leaves the store.